Objavljeno 14.03.2017.

Cvjetna kruna kao romantičan modni dodatak

Unatoč činjenici da je cvjetna kruna danas iznimno popularna, zaboravljamo da ovaj modni dodatak zapravo ima dugačku povijest. Živo cvijeće je popularan dodatak u cijelom svijetu već stoljećima. Vjenčić za kosu ima svoje značenje ali i tradiciju.

Da biste dobili širu sliku o cvjetnoj kruni moramo se vratiti u razdoblje antička Grčke.

Cvjetna kruna – Antička Grčka

Cvjetni vijenci bili su popularni u staroj Grčkoj; osobito su se nosili u čast bogova. Tijekom istog razdoblja, istaknuo se i vijenac ispleten od lovorovog lista koji se dodijeljivao pobjednicima s obzirom da je lovor simbol pobjede i vječnosti.

Nemojmo zaboraviti i ženu koja je vječna inspiracija modnoj i slikarskoj sceni, ali i pop kulturi – Fridu Kahlo, koja je ovaj modni dodatak učinila toliko prepoznatljivim, da je cvijeće u kosi prvo što nam padne na pamet kada pomislimo na ovu veliku umjetnicu.

60-ih i 70-ih bila je jaka hippie kontrakultura, a cvijeće je bilo must have dodatak ove skupine, koja se sasvim opravdano naziva djecom cvijeća.

Vjenčić za kosu očigledno ima svoje korijene, a ako gledamo kroz povijest, u mnogim je društvima, pogotovo onima koja su bila iznimno vezana za prirodu, posjedovao značajnu simboliku. Nošen iz praktičnih ili ceremonijalnih razloga, ilustrirao je status i postignuća.

Cvjetna kruna – Danas

Zašto smo toliko opsjednuti cvjetnim krunama? Osim činjenice da su cvjetne krune simbol ljubavi, plodnosti i slavlja tijekom povijesti i diljem svijeta, vrlo ih je jednostavno personalizirati. Od bogate cvjetne krune do diskretnog vjenčića za kosu ispletenog od jednostavnih zelenih grančica – lako će se uklopiti u svaki stil vjenčanja. Nemojte zaboraviti napraviti i mini cvjetnu krunu za vašu flower girl, djeverušu ili kumu koje se idealno može uklopitiu cjelokupni styling.

Osim što vjenčić u kosi savršeno naglasi svaki outfit, njome pokazujete i koliko cijenite dugačku povijest ovog značajnog modnog dodatka.

JOIN
OUR NEWSLETTER
receive the latest news and offers.