Objavljeno 20.03.2017.

Idealno vjenčanje – ključ do uspjeha

Vjenčanje je za većinu parova prvi veliki zajednički projekt u čijem planiranju žele prvenstveno uživati.

Zaručili ste se i krenuli razmišljati o vjenčanju. Kako bi odredili temeljni koncept vjenčanja nemorate imati definirane sve detalje. Za početak je itekako bitno odrediti zajedničke ciljeve i prioritete, odnosno uskladiti želje i očekivanja. Kako bi vam vizija vjenčanja postala jasnija predlažemo nekoliko osnovnih pitanja.

Gdje bismo željeli da se odvija naše vjenčanje?

 • U mjestu u kojem trenutno živimo? – Kako bi izbjegli dodatne putne troškove i ukoliko zamišljate vjenčanje u mjestu u kojem ste već krenuli sa svojim zajedničikim životom vaš odabir će biti mjesto u kojem trenutno živite.
 • U mjestu gdje nam žive roditelji, u mjestu gdje smo rođeni, u mjestu odakle vučemo korjene? – Želite li se vratiti tamo gdje su vaše prve uspomene iz djetinstva i lijepa sjećanja koja će vjenčanju dati posebnu emotivnu notu.
 • Sanjate li o vjenčanju na nekoj dalekoj lokaciji – destinacijsko vjenčanje –  želimo sebi i svojim uzavnicima priuštiti da dožive i upoznaju nove krajeve, kulturu?

Koliko uzvanika planiramo pozvati na vjenčanje?

 • Želimo li manje intimno vjenčanje do 100 uzvanika?
 • Želimo li vjenčanje prosječne veličine od 100 do 200 uzvanika?
 • Želimo li veliko vjenčanje s više od 200 uzvanika?

U koje doba godine želimo naše vjenčanje?

Razmislite koje vam je omiljeno doba godine? Proljetno vjenčanje pravi je izbor za ljubitelje buđenja prirode. Ljeto nam pak donosi razne okuse svežeg voća i predivne mirise cvijeća, dani su duži i topliji – idealno za vjenčanje uz more. Jesensko vjenačanje kada lišće pada, a šarenilo boja stvara toplinu i posebno ozračje. Ili za one koji vole lampice, sniježne grane i hladnije dane tu je zimska čarolija 🙂. Ukoliko ste veliki ljubitelj Božića i Nove godine izaberite upravo taj period godine za proslavu svog najljepšeg dana, samim tim već ste polako definirali i temu vjenčanja.

Koji pridjevi najbolje opisuju naše vjenčanje?

Glamurozno, veliko, elegantno, romantično, klasično, tradicionalno, intimno, moderno, nekonvencionalno, zabavno, opušteno, rustikalno, destinacijsko, morsko, proljetno, ljetno, jesensko, zimsko vjenčanje – ili možda neki vaš pridjev. Ovim vrlo jednostavnim odabirom više pridjeva sami ćete dati definiciju kakvo vjenčanje je idealno za vas i što želite.

Koji su naši prioriteti za vjenčanje?

 • Određeno godišnje doba, određeni mjesec ili datum u godini, određeni dan u tjednu – npr. nikako nebiste željeli vjenčanje u petak.
 • Želite li definirati vjenčanje prema broju uzvanika? Npr. ne želite nikako odustati od ideje intimnog vjenčanja i svakako ćete svoju listu uzvanika prilagoditi tom prioritetu iako već znate da će roditelji imati druge ideje.
 • Hrana i piće? Npr. svakako bi željeli imati vjenčanu tortu od jagoda. Pripazite pritom da vjenčanje bude u periodu godine kada je sezona jagoda kako bi vjenčana torta imala najbolji okus.
 • Glazba (band i/ili DJ)? Npr. bez obzira na cijenu angažmana nekih poznatih renomiranih glazbenika to će biti vaš prioritet makar “oduzelo” trećinu ukupnog budžeta za vjenčanje.
 • Lokacija? Npr. ukoliko je vaš izbor vjenčanje na otvorenom budite oprezni s odabirom perioda u godini jer će zasigurno na taj način doživljaj prirode biti intezivniji.
 • Ambijent i vizualni doživljaj (cvijeće i dekor)? Npr. ukoliko želite svojim uzvanicima prirediti poseban vizualni doživljaj atmosfere na vjenčanju.
 • Fotografija i video – ono što na kraju osim u našim srcima ostane zabilježeno kao uspomena.
 • Vjenčanica i vjenčano odijelo? Vjenčanica je uglavnom prioritet većine djevojaka no ukoliko je to skupa dizajnerska vjenčana haljina koja oduzima pola iznosa od ukupnog buđeta počnite na vrijeme s obradom svog dragog ili onog tko financira vjenčanicu 🙂

Čije je mišljenje najvažnije prilikom planiranja vjenčanja?

 • O planiranju vjenčanja želite odlučivati isključivo samo vi kao par?
 • U planiranje vjenčanja uključiti ćete i roditelje?
 • U planiranje vjenčanja uključiti ćete i prijatelje?

Koliki je cjelokupni predviđeni buđet našeg vjenčanja?

Bitno je na samom početku planiranja vjenčanja odrediti ciljani iznos kojeg se želite držati i zadržati fokus na prioritetima.

Tko će sudjelovati u finaciranju vjenčanja?

Želite li u financiranju vjenčanju sudjelovati samo vi kao par ili želite da vam se u financiranju pridruže i roditelji ili ste se pak dogovorili da roditelji financiraju vjenčanje?

Tko će vam pomoći planirati i organizirati vjenčanje?

Hoćete li se osloniti na pomoć roditelja i najbliže obitelji prilikom planiranja vjenčanja ili ćete se osloniti na pomoć prijatelja i kumova? Ukoliko uistinu želite uživati u planiranju vjenčanja oslonite se na angažman profesionalnog organizatora i koordinatora vjenčanja.

Prilikom razgovora o ovim osnovnim pitanjima moguće je da će se želje međusobno razlikovati no ključ uspjeha do idealnog vjenčanja je razgovor i zajednička odluka. Uživajte u planiranju idealnog vjenčanja 🙂

JOIN
OUR NEWSLETTER
receive the latest news and offers.